BLOGGER TEMPLATES AND TWITTER BACKGROUNDS

Monday, January 25, 2010

Blog baru

Assalamualaikum w.b.t,.,.

Kepada semua pembaca,saya sudah menyiapkan sebuah bl0g baru untuk dilihat,.
Blog itu akan dijadikan 100% insyaAllah tentang ilmu agama dan ilmu sains,..
Saya juga akan cuba mencari cerita yang menarik untuk menjadi santapan para pembaca sekalian,..
blog ini akan berjalan seperti biasa,..

ini adalah alamat blog baru sy:
http://hafizotulquran.blogspot.com
tekan je kt URL kt ats nh,...
Tinggal k0men byk2 deh,..

Jazakallahu khairan
ma'assalamah,..

Saturday, January 23, 2010

Sutrah

Meletakkan Sutrah (Penghadang) Ketika Solat

Definisi Sutrah

Sutrah adalah suatu yang diletakkan di hadapan orang yang solat setinggi kira-kira pelana unta. Ini adalah berdasarkan suatu hadis dari Abu Musa bin Talhah dari ayahnya, ia berkata, “Rasulullah shallahu ‘alaihi wa sallam (s.a.w.) pernah bersabda,

“Apabila salah seorang kamu sudah meletakkan sesuatu setinggi pelana unta di hadapannya maka solatlah dan jangan pedulikan siapa saja yang melintas di sebalik sutrah tersebut”.” (Hadis Riwayat Muslim, Kitab Solat, no. 499)

Hukum Meletakkan Sutrah

Sebahagian ulama menyatakan bahawa hukum meletakkan sutrah adalah sunnah, sebahagiannya menyatakan sebagai sunnah yang sangat-sangat dituntut, manakala sebahagian lagi menyatakan sebagai wajib. Ini adalah antaranya berdasarkan kepada dalil hadis sebagaimana yang diriwayatkan dari Ibnu Umar Radhiyallahu ‘anhu (r.a.), ia berkata: “Rasulullah s.a.w. pernah bersabda, “Janganlah kamu solat kecuali memasang (meletakkan) sutrah dan jangan biarkan seorangpun melintas di hadapanmu. Apabila ia tetap berkeras, maka lawanlah dia kerana dia ditemani syaitan”.” (Hadis Riwayat Ibnu Khuzaimah, no. 820)

Dari Abu Dzarr r.a., dia berkata, Rasulullah s.a.w. bersabda:

“Jika salah seorang di antara kalian sedang mengerjakan solat, sesungguhnya dia telah memiliki batasan (sutrah) jika di hadapannya terdapat suatu penghadang seperti pelana unta (sekedup). Jika di hadapannya tidak terdapat sesuatu seperti itu, solatnya akan terputus jika dilintasi oleh keldai, wanita, dan anjing hitam. Aku berkata, “Wahai Abu Dzarr, apa perbezaan antara anjing hitam dengan anjing merah atau kuning?” Ia menjawab, “Wahai anak saudaraku, apa yang engkau tanyakan ini juga pernah aku tanyakan kepada Rasulullah s.a.w. dan beliau menjawab, “Anjing hitam itu adalah syaitan”.”” (Hadis Riwayat Muslim, Kitab Solat, no. 510)

Dari hadis ini dapat diambil kesimpulan hukum bahawa solat seseorang muslim sudah dianggap sah walaupun tanpa sutrah. Hanya saja solat tersebut akan batal apabila berlaku tiga hal seperti yang dinyatakan oleh hadis tersebut. Maka, sutrah bukanlah syarat sah solat. (Rujuk: Ensiklopedi Tarjih, m/s. 224)

Bagi yang sengaja mengerjakan solat tanpa sutrah dan tanpa ada uzur syar’i maka solatnya tetap sah. Kecuali jika seorang perempuan berhaid (yang baligh), atau keldai, atau anjing hitam melintasi hadapannya sebagaimana yang disebutkan di dalam hadis tersebut, ia menunjukkan bahawasanya seseorang yang solat tanpa sutrah maka solatnya sah. Hanya dikhuwatirkan nilai solatnya berkurang atau mungkin mengakibatkan batalnya solat jika tiga hal di atas melintas. Bukanlah membawa erti solat orang tersebut batal terus. (Ensiklopedi Tarjih, m/s. 225)

Tuntutan Meletakkan Sutrah

Sebenarnya sangat banyak hadis-hadis yang menekankan penggunaan (peletakkan) sutrah (penghadang) ketika solat. Dan apa yang sewajarnya kita ambil dari hal ini, adalah mengikuti sunnah, sebagaimana termaktub dalam suatu hadis berkenaan solat,

Nabi s.a.w. bersabda, “Solatlah kamu sebagaimana kamu melihat aku bersolat..” (Hadis Riwayat al-Bukhari, Kitab Azan, no. 604. Lihat juga Irwau’ul Ghalil oleh Sheikh al-Albani, hadis no. 213)

Begitulah kita melaksanakan ibadah, ittiba’ (mengikuti) apa yang dipraktikkan dan ditunjukkan oleh baginda Nabi s.a.w.

Menurut Sheikh al-Albani di dalam Kitabnya, Sifat Solat Nabi... dalam bab ini,

“Sutrah dalam solat menjadi kewajiban imam dan orang yang solat sendirian, sekalipun di dalam masjid besar. Demikianlah pendapat Ibnu Hani’ dalam Kitab Masa’il, dari imam Ahmad. Ujarnya: “Pada suatu hari saya solat tanpa memasang sutrah di depan saya, padahal saya melakukan solat di dalam masjid Jami’. Imam Ahmad melihat kejadian ini, lalu berkata kepada saya, “Pasanglah (letaklah) sesuatu sebagai sutrahmu!” Aku pun memasang (menjadikan) seseorang untuk menjadi sutrah (solatku).” Kejadian ini merupakan isyarat dari imam Ahmad bahawa orang yang solat di masjid besar atau masjid kecil tetap berkewajiban memasang sutrah di hadapannya. Pendapat inilah yang benar, namun kebanyakan tempat telah mengabaikan hal ini...” (Rujuk: Sifat Solat Nabi, 95)

Bolehnya (Suruhan) Menolak Orang Yang Melintas

Dari Abu Sa’id al-Khudri r.a., dia bercerita: “Aku pernah mendengar Rasulullah s.a.w. bersabda:

“Jika salah seorang di antara kalian mengerjakan solat dengan menghadap sesuatu yang membatasinya (sutrah) dari orang lain lalu dan kemudiannya ada seseorang yang hendak melintasi (dalam kawasan antara tempat berdiri dengan sutrah) hendaklah kalian menghalangnya dan jika dia berkeras, hendaklah kalian menyerangnya kerana sesungguhnya dia itu syaitan.” (Hadis Riwayat al-Bukhari, Kitab Solat, no. 509. Muslim, Kitab Solat, no. 505)

Kedudukan (Posisi) Sutrah

1 – Diletakkan di hadapan. Atau pun benda yang menjadi sutrah itu mestilah berada di hadapan.

2 – Tingginya adalah setinggi lebih kurang setinggi pelana unta (sekurang-kurangnya).

3 – Jaraknya dari tempat sujud adalah sekadar lebih kurang mencukupi laluan seekor anak kambing. Ini adalah berdasarkan hadis berikut,

Daripada sahl bin Sa’d, “Jarak di antara tempat sujud Rasulullah dengan sutrah adalah sekira-kira mencukupi untuk laluan seekor anak kambing.” (Hadis Riwayat al-Bukhari, no. 475)

Cukup Dengan Satu Sutrah Bagi Satu Solat Jema’ah

Daripada Ibnu ‘Umar, “Apabila Rasulullah keluar untuk melaksanakan Solat ‘Ied, dia memesan supaya membawa tombak dan ia diletakkan (ditancapkan) di hadapan tempat solat, dan beliau solat dengan menghadap ke arah posisi tersebut manakala para makmum di belakang beliau.” (Hadis Riwayat Muslim, Kitab Solat, no. 1010)

Berdasarkan hadis ini dan beberapa hadis yang lain seumpamanya, menunjukkan bahawa sutrah untuk imam adalah memadai buat makmum lain di belakangnya.

Antara Benda (Objek) Yang Dijadikan Sutrah Di Dalam Hadis

1 – Manusia yang sedang diam/duduk.

2 – Unta (haiwan tunggangan).

3 – Lembing/Tombak.

4 – Pelana unta (sekedup).

5 – Dinding.

6 – Pokok.

Wednesday, January 13, 2010

Seni Bina Bangunan Masjid Di China


Masjid merupakan pusat aktiviti keagamaan utama umat Islam. Dengan menyebaran agama Islam secara meluas ke China, beberapa buah masjid telah terdiri di pelbagai tempat negara itu dan amat diberi perhatian oleh umum. Masjid dibina oleh etnik Hui yang beragama Islam.

Nenek moyang penduduk etnik Hui dari Arab Tengah telah berhijrah ke China menerusi laluan perkapalan dan jalan daratan di pelbagai tempat. Reka bentuk bangunan masjid yang dibina mereka beraneka ragam disebabkan oleh perbezaan ekologi alam sekitar dan bahan-bahan binaan serta budaya negara-negara di Arab Tengah. Masjid tersebut dibahagikan kepada tiga jenis reka bentuk, iaitu bangunan masjid dengan seni bina Arab. Dan ketiga, masjid yang dibina hasil gabungan seni bina klasik tradisional China. Seni bina masjid tersebut berkait rapat dengan seni bina bangunan masjid etnik Hui. Ini memperlihatkan sepenuhnya kepandaian penduduk etnik Hui dan seni bina yang sungguh menawan hati.


Antara Dinasti Tang dan Song (tahun 600-700) hingga awal Dinasti Yuan, masjid di China pada masa itu dibina mengikut reka bentuk struktur masjid di Arab. Masjid yang dipugar semula mulai tahun 1980-an telah dibina mengikut seni bina Arab. Menurut catatan sejarah, kira-kira 30 ribu buah masjid telah dibina di seluruh tanah besar China. Masjid di pelbagai tempat di China mempunyai keunikannya yang tersendiri. Seni bina masjid boleh dibahagikan kepada dua bentuk yang berbeza, iaitu reka bentuk tradisional China yang mengutamakan struktur kayu dan reka bentuk Arab. Walaupun begitu, kedua-dua bentuk seni bina tersebut merupakan bukti sejarah kepada aktiviti pertukaran kebudayaan dan hubungan persahabatan antara China dengan negara-negara di kawasan Arab selama ini.

Masjid Huaisheng di Guangzhou juga dikenali sebagai Masjid Guangta. Ia juga dipanggil sebagai Masjid Menara Cahaya. Masjid Huaisheng mempunyai sebuah menara yang setinggi 36 meter berbentuk bulat berwarnanya kelabu dan kelihatan agak megah.

Masjid Shengyou di Quanzhou yang dibina dengan seni bina Arab diperbuat daripada batu granit. Pintu gerbang di timur dan barat berbentuk melengkung untuk memudahkan penurapan batu bata itu sangat unik, iaitu menggunakan batu berbentuk panjang dan batu segi empat secara berselang-seli supaya bentuk mukanya lebih cantik. Ia pernah musnah akibat bencana gempa bumi semasa Dinasti Ming, antara tahun 1563 hingga 1620.

Banyak bangunan masjid dengan seni bina Arab telah dibina di kawasan barat daya China. Umpamanya, Masjid Nanguan di Yinchuan, Masjid Xiguan di Lanzhou dan sejumlah besar masjid di Wilayah Autonomi Vygur Xinjiang. Bangunan masjid yang keliahtan teguh dan menarik tersebut mempunyai keunikannya sama, iaitu bangunan tersebut mempunyai menara yang tinggi, dan pintu lengkung berbentuk separuh bulat yang berwarna hijau. Kemudian terdapat sebuah lagi bangunan yang mempunyai keunikan Islam. Ia dinamakan Bangunan Cerapan Bulan digunakan untuk melihat anak bulan bagi penentuan Ramadhan. Masjid di Wilayah Autonomi Uygur Xinjiang, sama ada besar atau kecil, sangat mementingkan perhiasan pada pintu gerbang. Di sekeliling pintu gerbang itu dihiasi dengan ayat-ayat suci Al-Quran. Biasanya terdapat dua menara azam tegak berdiri di sebelah kiri dan kanan yang bersambung dengan pintu gerbang itu. Menara masjid di kawasan lain biasanya diperbuat daripada kayu, tetapi menara masjid di Xinjiang kebanyakannya dibina daripada batu bata. Batu bata itu diukir dengan pelbagai corak. Seni bina masjid di Xinjiang lebih mendekati reka bentuk Arab kalau berbanding dengan masjid di kawasan lain di China.

Kebanyakan bangunan masjid lebih kepada reka bentuk klasik tradisional China di kawasan yang didiami oleh penduduk etnik Hui. Struktur pembinaannya diperbuat daripada bahan-bahan kayu dan batu. Bangunan cerapan bulan terletak di tengah-tengah masjid itu, manakala di belakang bangunan tersebut ialah bilik wuduk, koridor dan dewan solat.


Di Xian, masjid besar yang terletak di lorong Huajue dibina dengan seni reka istana China, keliahtan begitu megah. Masjid Besar Xi'an merupakan masjid yang paling terkenal di antara 21 buah masjid di bandar ini. Masjid itu dibahagikan menjadi lima punjung pekarangan, dengan sebuah gerbang yang terdiri megah terletak di luar pekarangan itu. Bangunan-bangunan utama dibahagikan menjadi lima dewan, iaitu punjung Shengxin, Fenghuangting dan dewan Chaoyang. Masjid dibina dengan teratur, lebar dan sangat terang, keliahtan amat indah.

Masjid Tongxin merupakan bangunan untuk kegiatan masyarakat Islam yang berskala paling besar dan bersejarah paling lama di Wilayah Autonomi Hui Ningxia. Ia dikatakan mula dibina pada tempoh pentadbiran Maharaja Zhu Yijun Dinasti Ming, iaitu dari 1573 hingga 1620. Bangunan ini menggabungkan struktur kayu yang berciri tradisional China dan hiasan ukiran bata yang berciri Arab. Masijid itu dibina dengan pahatan batu yang halus. Sebuah pintu gerbang tegak berdiri di hadapan masjid itu yang dibina dengan batu bata, yang dihiasi banyak seni ukiran batu yang amat menawan hati.

Pola-pola ukiran buluh, bunga teratai, bunga plum, bunga peony dan corakan tulisan Arab telah diukir di bangunan masjid tersebut. Ini memperlihatkan gabungan antara kesenian budaya Arab dengan seni bina tradisional China. Ia memperlihatkan perasaan keamanan dan keindahan kepada manusia.

Wednesday, December 30, 2009

Sambutan Tahun Baru

Perhatian Wahai Umat Islam:
Bila sampai 31 Disember,berapa ramaikah yang bersedia menyambut Tahun Baru,.,??
Tetapi sedarkah mereka bahawa telah difatwakan oleh:

1.Sheikh Al-Azhar
2.Sheikh Tantawi
3.Sheikh Yusof Al-Qordawi
dan ulama-ulama kontemporari bahawa menyambut Tahun Baru bererti menyambut ulang tahun hari jadi tuhan yahudi & kristian. Bagi mereka yg tidak tahu hukumnya fasiq(berdosa besar)
,tetapi bagi yang dah tahu hukumnya MURTAD,..
Jadi fikirkanlah !

Sebarkan kepada saudara kita yang lain semampu anda,.,
Wassalam,.,..

Sunday, December 20, 2009

Perhatian!!

penggunaan p'ktaan salah yg tdk disedari

--> write 'Makkah' but don't write 'Mecca' coz 'mecca' mesans 'House Of Wine'...
--> write 'Muhammad' don't write 'Mohd' coz 'Mohd' means a dog with a big
mouth'...
-->write 'Allah S.W.T' or 'Allah' only not '4jji' coz '4jji' means for Judas Jesus Isa Al-Masih...send this to all muslims..
--> prkataan "BYE" adalah jarum sulit kristian yang BERMAKSUD dibawah naungan pope.
-->Jangan gunakan "A'KUM" sbb ia bermaksud Binatang dlm bahasa Yahudi..
-->SEMEKOM/SMEKOM pula BERMAKSUD celaka kamu..jadi GUNAKAN perkataan SALAM sebagai singkatan bagi assalammualaikum..

Saturday, December 19, 2009

Jamuan Dorm

Kenangan akhir tahun dorm,..happy masa jmuan nh,..ade mcm2 acara,.,yg plg best ialah pertukaran hadiah dan masa bukak hadiah,.,excited nk teng0k apa kat dlm 2,.,.

Friday, November 27, 2009

Dua Golongan Yang Akan Menjadi Penghuni Neraka: baca semua

DUA GOLONGAN YANG AKAN MENJADI PENGHUNI NERAKA

Ertinya:
Daripada Abu Hurairah r.a. berkata: Rasulullah saw. bersabda, "Ada dua golongan yang akan menjadi penghuni Neraka yang belum lagi aku melihat mereka. Pertama, golongan (penguasa) yang mempunyai cemeti-cemeti bagaikan ekor Iembu yang digunakan untuk memukul orang. Kedua, perempuan yang berpakaian tetapi bertelanjang, berlenggang­ lenggok waktu berjalan, menghayun-hayunkan bahu. Kepala mereka (sanggul di atas kepala mereka) bagaikan bonggol (goh) unta yang senget. Kedua-dua golongan ini tidak akan masuk syurga dan tidak akan dapat mencium bau wanginya. Sesungguhnya bau wangi syurga itu sudah tercium dari perjalanan yang sangat jauh daripadanya".H.R. MuslimKeterangan
Kebenaran sabdaan Rasulullah saw. ini dapat kita lihat dari realiti masyarakat yang ada pada hari ini. Ada golongan yang suka memukul orang dengan cemeti tanpa soal-siasat, bertindak kepada manusia dengan hukum rimba. Dan ramai perempuan-perempuan yang berpakaian tetapi bertelanjang. Maksudnya, kalau kita hendak katakan berpakaian pun boleh, kerana masih ada secarik kain di atas badan, dan kalau kita hendak katakan bertelanjang pun boleh, kerana walau pun berpakaian tetapi hanya dengan secarik kain sahaja, maka samalah dengan bertelanjang. Atau pun ia berpakaian dengan pakaian yang sangat tipis sehingga menampakkan warna kulit dan mencorakkan bentuk aurat. Kemudian berjalan sambil menghayun-hayunkan badan dengan sanggul yang besar, seperti gob unta.

Kedua-dua golongan ini tidak akan masuk ke dalam syurga dan tidak akan dapat mencium bau wanginya, walaupun semerbak wanginya telah tercium dari jarak perjalanan selama 500 tahun sebelum sampai kepadanya.